Rehber Bilgi

Rehber Bilgi

Bir aracın fren hidroliği nasıl kontrol edilir
Bir aracın fren hidroliği nasıl kontrol edilir
Bir aracın fren hidroliği nasıl kontrol edilir
 
BİLGİ REHBERİ >> 04 Ekim 2020 - Saat: 11:14

Arabanızın fren hidroliğini kontrol etmek için rezervuarı bulmanız gerekir. Konumu, sahip olduğunuz arabanın türüne bağlıdır. Fren servosu, aracınızın sürücü tarafında, genellikle güvenlik duvarının yakınındadır. Bunun hemen önünde, fren ana silindiri üzerinde oturan ve ona bağlı olan fren hidroliği deposu, genellikle burada gösterilene benzer bir plastik kutu.

Daha eski araçların plastik haznesi yoktur; bunun yerine, ana silindir, sıvı seviyesini kontrol etmek için çıkarmanız gereken kapağı olan küçük bir metal kutudur.

Ayağınızı fren pedalına bastığınızda, ana silindirdeki sıvı, fren hatlarından aşağı ön ve arka frenlere doğru hareket eder. Yetersiz fren sıvısı varsa, fren hatlarına hava verilir ve aracınız düzgün durmaz. Bu nedenle, fren hidroliği deponuzda yeterince fren sıvısı bulundurmanız önemlidir.

Dikkat: Aracınızda kilitlenme önleyici bir fren sistemi (ABS) varsa, fren hidroliğinizi kontrol etmeden önce kullanıcı el kitabınıza bakın. Bazı ABS sistemleri, sıvı haznesini açıp incelemeden önce fren pedalını yaklaşık 25 ila 30 kez pompalamanızı gerektirir.

 

Fren sıvınızı kontrol etmek için aşağıdakileri yapın: Haznenin üstünü dikkatlice temizleyin. Sıvıya düşen az miktarda kir, ana silindirin iç contalarının bozulmasına neden olabilir. Frenleriniz etkinliğini kaybetmeye başlayacak ve nihayetinde tamamen başarısız olacaktır.

Fren hidroliği haznenizin üst kısmını açın. Üstünde küçük bir plastik rezervuar olan bir tür varsa, rezervuarın kapağını açmanız yeterlidir. Hazneyi içeren metal bir ana silindiriniz varsa, tutma kelepçesini üstten çıkarmak için bir tornavida kullanın.

 

Ana silindiri açıkta bırakmayın veya açık bir fren sıvısı kutusunu etrafta çok uzun süre bekletmeyin. Fren sıvısı, hidrolik bileşenlere yerleşmesini ve onları aşındırmasını önlemek için nemi emer. Nemli hava 15 dakika kadar kısa bir sürede fren hidroliğine ulaşırsa, sıvı bozulur. Bu yüzden oyalanmayın ve kullanmaya hazır olana kadar kutuyu sıkıca kapalı tutun. Sıvı seviyesinin nerede olduğuna bakın; Fren hidroliği seviyesinin kapağın yarım inç civarında olduğundan emin olun. Seviye yeterince yüksek değilse, aracınız için uygun fren hidroliği ekleyin.

Kontrol ettiğinizde fren hidroliği haznesi boşsa , fren sisteminin havasını almanız gerekebilir . Fren hidroliğinizin rengini kontrol edin. Fren hidroliği kullanıldıkça bozulduğundan, rengi koyuysa bir tamirci tarafından değiştirilmelidir.

 

Fren sistemini kontrol ederken aşağıdaki noktaları da aklınızda bulundurun: Fren sıvısı zehirlidir, bu yüzden üzerlerinde birkaç küçük sıvı noktasından fazlasını içeren bezleri ve kısmen kullanılmış sıvı tenekelerini bertaraf için toksik atık merkezine götürün.

Fren hidroliği boya yediği için boyanmış hiçbir şeye fren hidroliği uygulamayın. Eğer dökerseniz, hemen silin ve bezi ekolojik olarak atın! Fren sıvınıza gres veya yağ bulaştırmayın; her ikisi de hidrolik fren sisteminizi bozabilir.

Kaynak: www.dummies.com/home-garden/car-repair/brakes-bearings/how-to-check-a-vehicles-brake-fluid

 

 
Facebook
-