Rehber Bilgi

Rehber Bilgi

Tiyatro oyuncusu ne kadar para kazanır? 2023
Tiyatro maaşları
Tiyatro oyuncusu ne kadar para kazanır? 2023
 
MESLEK VE MAAŞLARI >> 30 Temmuz 2022 - Saat: 16:44

Tiyatro ne demektir

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest)ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

Tiyatro eserinin diğer türlerden en önemli farkı; diğer edebi eserler okumak ve dinlemek için yazılmışken, tiyatro oyununun sahnede seyirci önünde oynanmasıdır. Değer ölçülerini, izleyenin kanaat ve anlayışlarından alır. Göze görünür bir karaktere sahip olması, canlı olarak meydana geliş niteliğiyle toplum psikolojisine hitap eder. Temsil yeri ve eser, tiyatronun edebiyat öğesidir.

Bu edebiyat öğesi yanında tiyatro kavramı içinde oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik gibi unsurların bütünlüğü söz konusudur. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Tiyatro

 

Özel tiyatro oyuncuları maaşları ne kadar 2023 ?

Tiyatrodan para kazanmak için o tür tiyatronun izleyici tarafından çok beğenilmesi tepki ortaya koyması ile alakalıdır. Aktörlerde etki eder. İyi aktör ve aktristlerin oynadıkları türlere göre kazandıkları para değişiklik gösterir.

dram 

opera

operet

müzikal

pandomim bale

revü ve skeç türleri ile ciddi miktarda para kazanmak mümkündür. Bir tiyatrocu bölüm başına 4 bin lira kazanabilir. Bu tamamen katılımcı sayısına bağlıdır. Tiyatrocuların performansı aldıkları paraya etki eder. Çoğu zaman tiyatrocular sahne süresince 750 TL gibi az bir para alabilirler. Yeni figüranlar belki bu kadar az para alsada eski oyuncular elbette daha fazla alırlar. 

 

Devlet Tiyatrosu oyuncu maaşları

Devlet tiyatrolarında çalışan sözleşmeli konservatuvar mezunu oyuncular 5700 TL ile 17.160 TL yaklaşık maaş alır. Kadrolu tiyatrocular ise biraz daha fazla maaş almaktadır. Maaşlar kıdeme göre değişmektedir. Figüranlar daha az maaş alır. 

Özel tiyatrolarda sahne başınada ödeme yapılabilir. Mesela bir belediye tiyatrosunda çalışan aktör günlük bir sahne için 220 TL alabilir. Oynanan rol maaşta etkisini gösterir.

 

 

En iyi tiyatro (konservatuvar bölümü) olan üniversiteler

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Devlet Konservatuvarı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Devlet Konservatuvarı 

KARS KAFKAS ÜNİVERSİTESİ Devlet Konservatuvarı 

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Devlet Konservatuvarı 

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR Devlet Konservatuvarı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Devlet Konservatuvarı 

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı 

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ Devlet Konservatuvarı 

 
Facebook
-