Adana tarihi gezilecek yerleri ve turistik simgesel mekanları ! En iyi Seyhan gezilecek yerleri ve türbeleri
1. Varda Alman köprüsü
Ulaşım için üç yolu bulunan alman köprüsü Karaisalı hacıkırı köyünden ulaşılıyor. En güvenli yolda burasıdır. Adana merkezden 1,5 saat uzaklıktadır. Köprünün yakınında kanyon bulunmaktadır. Kanyon piknik yapmak için müsait olup çevresinde restoran bulunmaktadır. Ayrıca varda köprüsünn içinde kontrol merdivenide bulunur.
2. Kapıkaya kanyonu
Karaisalı ilçesi sınırlarında yer alır. İlçeye 5 km. mesafededir. Kanyonda zakkum ve çınar ağacı sayısı fazladır. Sel felaketi yaşanan kanyonda yapılan düzenlemeler ile güvenli hale getirilmiştir. Kanyon çevresinde çakıt yürüme parkuru bulunup 7 kilometredir. Eşsiz manzara ve havası ile ziyaretçilerini beklemektedir.
3. Taş köprü
Roma dönemi 21 gözlü köprü restore edilmiş olmasına rağmen tüm ihtişamını korumaktadır.
4. Seyhan barajı
5. Belemedik vadisi
İlkbahar yaz ve sonbaharda çok fazla ziyaretçi ağırlayan belemedik vadisinde restoran bulunmaktadır. Eşsiz manzarası ile fotoğrafçılarında gözde mekanları arasındadır.
Peki belemedik vadisine nasıl gidilir ? Adana Pozantı treni ile ulaşım sağlanmaktadır. Kendi aracınız ile gitmek için anbaş köyü içinden stabilize yoldan ulaşabilirsiniz.
6. Ulu camii ve külliyesi
Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, Adana’da bulunan 16. yy.’dan kalma tarihi bir camidir. Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtı olan cami, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Camii'nin hizmete açılmasına kadar Adana'nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur. Yapımına Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509’da başlandı; Halil Bey’in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541 yılında tamamlandı. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa ile Mehmet Paşa’nın iki oğlu caminin güneydoğusundaki 1541 tarihli türbede yatmaktadır. Caminin mimarisi Selçuklu ve Memluk üsluplarını taşır. Duvarları siyah beyaz mermer taşlarla bezelidir. Batı ve doğuda birer kapısı bulunur. Batı kapısı üzerinde iki yılan kabartması olan bir kubbe ve bir kitabe vardır. Doğu kapısı üzerinde ve minberinin üstünde de birer kitabesi bulunur. 16. yy’dan kalma çinileri meşhurdur. (Kaynak: wikipedi)
7. Yılankale
Ceyhan ilçe sınırları içinde olup ceyhana 13 km. dir. Orta çağda askeri amaçla inşa edilen kalede 1 adet şapel ile sarnıçlar bulunur. Kalede zindan ve zeytin yağı üretim alanıda vardır. Kaleye çıkmak zor olup Klikya Ermeni Kralı I. Levon tarafından yaptırılmıştır.
8. Kozan kalesi
Yürüyüş ve araç yolu bakımlı olan kozan kalesine dağlıca mahallesindeki yol gösterici levhalar yardımıyla ulaşabilirsiniz.
9. Atatürk bilim ve kültür merkezi
Giriş ücretsizdir. Atatürk'ün fotoğrafları ve hatıraları yaşatılmaktadır.
10. Bebekli kilise
11. Yağ camii
Minaresi 1525 yılında yapılan caminin ihtişamlı bir avlu kapısı bulunmaktadır. Etrafında yağ pazarı olduğundan yağ camii denilmiştir. Kazancılar çarşısına yakın olan yağ cami Ramazanoğlu Halil bey'in emri ile kiliseden camiye döndürülmüştür.
12. Hoşkadem camii
Kozan ilçesinde bulunan camii 1448 yılında yapılmıştır. Osmanlı mimarisine zıt bir yapısı olan camide daha çok selçuklu izleri vardır.
13. Adana sinema müzesi
Nostalji severlerin vazgeçilmez adresi olan müze taş köprü civarında giriş ücretsizdir. Balmumu heykellerin yer aldığı müzede Türk sinemasının usta isimlerinin film afişleri yer almaktadır.
14. Yumurtalık lagünü
Lagün, toplam 16.430 hektar alana sahiptir. Nasıl gidilir ? Ulaşım Adana-Karataş-Yumurtalık yolu (70 km) veya Adana-Ceyhan-Yumurtalık yolu (90 km) üzerinden sağlanmaktadır. Seyhan-Ceyhan deltası üzerindeki göl lagünlerindeki bitki ve hayvan türleri ile özellikle halep çamı olarak bilinen (Pinus halepensis) gibi nadir yayılışı olan bitki türü için korunan doğal ortam oluşturmaktadır. Kaynak : tr.wikipedia.org
15. Şakirpaşa konağı
Kurtuluş döneminde karargah olarak kullanılan konak restore edilerek zamana direnmektedir.
16. Çobandede kuş parkı ve türbesi
Çobandede mezarı civarında kepçeler alan düzenleme yaparken kepçenin defalarca kırılmasıyla türbe olarak yapılmıştır. Esrarengiz olay sonrası çobandedenin ermiş birisi olduğu anlaşılmaktadır. Kuş cıvıltılarının ahengi içinde huzur dolu anları yaşayacağınız müstesna mekanlar arasındadır. Nasıl gidilir ? Çukurova topel dolmuşları veya Adnan Menderes bulvarından ulaşılabilir.
17. Tepebağ höyüğü
Seyhan ilçesindedir. 19. yüzyılın sonlarına kadar Adana, kerpiçten yapılmış tek katlı evlerden oluşuyordu. Bu dönemde kent, Seyhan Nehri'ndeki gelişmeler, pamuk verimindeki artış ve imalat sanayinin gelişmesiyle birlikte hızlı bir gelişme göstermiştir. Gelişme dönemi aynı zamanda kerpiç evlerin yerini alan 2-3 katlı dayanıklı evler ile mimariyi etkilemiştir. Bunlar, mevcut olabilecek ve geleneksel Adana evleri olarak adlandırılabilecek yapı stilleridir. Kaynak: tr.wikipedia.org
18. Hasan ağa camii
19. Ramazanoğlu konağı
1495 yılında saray selamlığı olarak inşa edilen konak Kanuni Sultan Süleyman ve dördüncü Muratı misafir etmiştir. Piri mehmet paşa zamanında restore edilen konak Adananın müstesna mekanları arasında yer alır.
20. Adana etnografya müzesi
Roma dönemi heykelleri ve lahitler bulunan müzeye giriş ücreti 12 TL dir.
21. Çatalan batı köprüsü
Türkiyenin en uzun köprüsüdür. 1575 metre uzunluğu vardır. Manzaralı olduğundan fotoğraf tutkunları sık sık ziyeret eder.
22. Ziyapaşa parkı
23. Sevgi adası
Deniz bisikleti ile sakin bir gezinti yapma imkanı bulunup oldukça beğenilen bir adadır.
24. Tarihi büyük saat kulesi
1998 Adana depreminde bile sarsılmayan saat kulesi 35 metredir. 1882 yılında Prevezeli Abidin paşa yaptırmıştır. Adana merkezde bulunan saat kulesi
25. Mavi su aqualand
Para geçmeyen mavi suda karta yükleme yapıp ödeme alınıyor. Nasıl gidilir ? Yavuzlar mah. Yüreğirde Adana spor tesislerinin yanında bulunmaktadır. Giri ücreti 30 TL'dir.
26. Adana Atatürk evi müzesi
27. Kazancılar çarşısı
28. Adana müze kompleksi
29. Şeker pınarı
30. Kemeraltı cami
31. Adana hipodromu
32. Kuruçeşme çiftliği
33. Sokun karting
34. Ali Nihat Gökyiğit botanik bahçesi
35. Yeşiloba şehitiği müzesi
36. 5 ocak meydanı
37. Tarihi roma köprüsü
38. Kurtkulağı kervansarayı
39. Şar çomana antik kenti
40. Yaşar kemal kültür merkezi
41. Görüntü sanat galerisi
42. Çukurova Denizyıldızı Lima Turizm
43. Ramazanoğlu medresesi
44. Adana ve Çanakkale şehitleri parkı